Μικροσκόπιο

som-82-pic02-650pxΤο μικροσκόπιο ανακαλύφθηκε το 1590 από τους Ολλανδούς  Zaccaria και  Hans Janseen και εξελίχθηκε από τον Anton van Leeuwenhoek. Απο το 1997 η χρήση  των μικροσκοπίων στην  οδοντιατρική είναι πια γεγονός. Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο αποτελεί την τελευταία καινοτομία στον χώρο της ενδοδοντίας και οδοντιατρικής γενικότερα.

Η δυνατότητα της υψηλής μεγένθυσης (25x) που προσφέρει στον οδοντίατρο, κάνει εφικτή την εύρεση και κατανόηση ακόμα και των πιο μικρών δομών, οι οποίες δεν είναι ορατές με το γυμνό μάτι. Το οδοντιατρικό μικροσκόπιο συμβάλλει αδιαμφισβήτητα και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην εξέλιξη και την άσκηση της οδοντιατρικής επιστήμης και  βελτιώνει αισθητά τις θεραπείες σχεδόν σε όλο το φάσμα της οδοντιατρικής.

Όσον αφορά την  ενδοδοντία, η χρησιμότητα του μικροσκοπίου είναι αναντικατάστατη ,ιδιαίτερα στην εύρεση δευτερευόντων ή  ενασβεστιωμένων ριζικών σωλήνων, ρωγμών ή καταγμάτων στο υποπολφικό τοίχωμα (εσωτερικό του δοντιού) ή στην επιφάνεια της ρίζας κατά την αποκάλυψή της σε διαγνωστικό κρημνό. Οι μικρές, αλλά σημαντικές αυτές λεπτομέριες, είναι ικανές να οδηγήσουν σε αποτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας που συνδέεται άμεσα με πόνο, οίδημα ή και απώλεια του πάσχοντος δοντιού.

Στο ενδοδοντολογικό μας ιατρείο σχεδόν όλες οι οδοντιατρικές πράξεις γίνονται με την χρήση του μικροσκοπίου.